Gerben: 'Het leven stelde niet veel voor'

Gerben

“Precies de helft van mijn leven, zo lang heb ik nu een nierziekte. Op mijn 21e kreeg ik mijn eerste donornier, maar helaas heb ik daar niet heel lang plezier van kunnen hebben. Daarna heb ik veel zware jaren achter de rug gehad. Het is bijna niet uit te leggen wat je dan doormaakt. Het leven stelde niet veel voor. Constant helse pijnen, niet de vader kunnen zijn die je wilt zijn en vier nachten per week in het ziekenhuis voor de dialyse. Het is dat ik een gezin heb met een lieve vrouw en twee prachtige kinderen, maar anders…”

Mijn leven terug

“En toen ineens dat telefoontje in juli 2018. Een dag die ik nooit meer vergeet. Mijn vrouw haalde onze zoon halsoverkop uit het zwembad. We moesten met piepende bandjes richting het ziekenhuis. Die dag kreeg ik mijn leven terug, want er lag een nieuwe nier voor me klaar. Na de operatie voelde ik me bevrijd – van een machine die mij in leven hield. Toch is er met een nierziekte helaas nooit sprake van een happy ending. De toekomst blijft onzeker. Er komt een moment waarop de donornier me in de steek laat. Wanneer dat is? Dat weet niemand.”

Corona

“De coronatijd is erg onzeker en spannend voor mij en veel van mijn lotgenoten. Ik weet dat veel patiënten zichzelf uit veiligheid volledig isoleren. En het risico is ook groot, want als ik op de ic zou belanden door corona moeten alle medicijnen tegen de afstoting van mijn nier gestopt worden. Ik zou dan geholpen worden om corona te overleven, maar weet dan tegelijk dat mijn nier het zal laten afweten. Het is dus kiezen tussen twee kwaden.”

Ondanks zijn ziekte, is 'meesterwerk' Gerben (38) optimistisch en veerkrachtig. Zijn grote, prachtige ogen stralen zachtheid en kracht uit. Om onderzoek naar nierziekten te stimuleren, roeit hij in mei 2021 200 km voor de Nierstichting. Je kunt hem steunen. Gerbens droom is om volgend jaar een landelijke roeiactie voor de stichting te organiseren.

Steun Gerben

Meesterwerk Gerben