Allereerste Museum of Humanity Movienight

Movienight

Vorige week was een nieuw hoogtepunt in de reis van Museum of Humanity. De allereerste Museum of Humanity Movienight vond plaats in het museum op het Hembrugterrein.

De droom uit 2001, waarin Ruben werd rondgeleid door Kofi Annan in een vervallen museum der mensheid, werd op 23 maart 2019 werkelijkheid met de opening van het museum. Onderdeel van die droom was ook het realiseren van een plek waar kunst, cultuur en maatschappelijke vraagstukken elkaar ontmoeten.

De eerste Museum of Humanity Movienight slaagde hier zeker in. In het intieme, schemerende Museum of Humanity leidde Ruben de gekozen documentaire in: The Salt of the Earth, over het leven van topfotograaf Sebastiao Salgado.

Salgado was een van de inspiratiebronnen voor Ruben tijdens zijn jaren op de kunstacademie. De kracht van Salgado’s foto's schuilt in zijn enorme aandacht voor de gefotografeerde. Salgado neemt ongelooflijk veel tijd voor zijn foto's.

Tijdens de documentaire werd je als kijker door Salgado zelf door zijn leven als fotograaf heen gepraat. Van zijn jeugd in Brazilië tot zijn reizen naar onder andere Rwanda en de Balkan. Hoe ver ga je als fotograaf om leed en onrecht in beeld te brengen? En hoe zet je je er zelf toe om, tegen de stroom in, als fotograaf toch weer de meest ellendige, hartverscheurende beelden vast te leggen? En wat doet dat met je als mens en met je mensbeeld?

De bezoekers waren onder de indruk van de rauwe werkelijkheid die Sebastiao Salgado heeft weten vast te leggen. En dat je gedurende 1 uur en 50 minuten kunt kijken naar zwart-wit foto's, zo nu en dan afgewisseld met het portret van Salgado, tegen een zwarte achtergrond die tekst en uitleg geeft bij de foto's.

Een heftige, indringende aftrap van de Museum of Humanity Movienights. Op donderdag 20 juni is de volgende movienight met Human Flow op het programma.

“The power of a portrait lies in that fraction of a second, when you catch a glimpse of that person’s life” Sebastian Salgado