Humanity op het Hembrug leeft

Zaanlands Lyceum

Het Museum of Humanity 'leeft' op het Hembrug. Het museum in Zaandam is regelmatig goed gevuld tijdens filmavonden, fotoshoots en presentaties.

Zo was er op zaterdag 26 oktober jongstleden een lezersdag - georganiseerd in samenwerking met EO Visie, het magazine van de Evangelische Omroep. Bijna 100 mensen kwamen van heinde en verre naar Zaandam. Van Drenthe tot Zeeland. Na een inspirerend verhaal van Ruben over zijn droom in 2001 en de realisatie daarvan in 2019 ("Jullie staan nu in mijn droom") ging hij vol passie aan de slag met het portretteren van al die meesterwerken. Want iedereen mocht in de studiotent.

Een week eerder organiseerden we een Museum of Humanity Movienight in samenwerking met het Arie Lemsfonds. Op het programma stond de documentaire 'Goede Buren'. Na een Q&A met wethouder van Zaanstad Songul Mutluer en documentairemaakster Stella van Voorst van Beest keken we met zo'n 30 man naar de indrukwekkende documentaire over eenzaamheid onder ouderen. Over een man die al zeven jaar niet buiten was geweest. Over ouders en kinderen die al jaren geen contact meer hadden. Over buren die langs elkaar heen leven. Over gebrokenheid. De nadruk van de documentaire lag daarnaast op twee Rotterdamse dames die langs allerlei ouderen gaan tégen die eenzaamheid. Voor een praatje. Om hen uit te nodigen voor een concert. Met de documentaire wil de maakster aandacht vragen voor de vraag waarom eenzaamheid een taboe is. Laten we het gesprek met elkaar aangaan. Maak eenzaamheid bespreekbaar en kom in actie. De opbrengst van de avond gaat naar Humanitas en specifiek naar het project 'Vriendschappelijk Huisbezoek'.

In de maand oktober zijn ook verschillende schoolklassen van het Zaanlands Lyceum bij het museum langs geweest. Als onderdeel van het vak Culturele Kunstzinnig vorming (CKV) kregen zij een rondleiding door het Museum of Humanity, een introductie van Ruben en een opdracht. De leerlingen moesten twee foto's analyseren en zelf een foto maken. Mooi om ook hen mee te geven hoe mooi en waardig de mens is.

Tot slot ook nog een bedrijfsbezoek hier en daar. Zo kwam op 30 oktober Vans langs met hun Nederlandse team. Ze kregen een tour door het museum en we hadden mooie gesprekken - over het museum, maar ook over David en Goliath.

Houd de website en sociale media in de gaten voor onze komende events. Zo vindt er een filmvertoning plaats in het museum tijdens het Zaans Filmfestival en komt het Adventivent er weer aan rond de kerstdagen.