Op reis naar de Rohingya

Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling. Begin november vertrekt Ruben naar Bangladesh. In de eerste plaats om de Rohingya te portretteren: een volk dat al jaren wordt gemarginaliseerd. In de tweede plaats om ook anderen in Bangladesh vol schoonheid en waardigheid in beeld te brengen. De reis brengt Ruben onder andere in Dhaka, een van de meest dichtbevolkte steden ter wereld. Daarnaast gaat hij twee dagen portretten maken in Khutupalong. Een kamp waar bijna 1 miljoen vluchtelingen leven. Met de reis en de portretten en verhalen die vastgelegd worden wil Museum of Humanity aandacht vragen voor de situatie van de Rohingya.

Misschien weet je het nog wel. De Rohingya-crisis. Twee jaar geleden, in het najaar van 2017, vluchtten ruim 700.000 Rohingya naar Bangladesh. En dat land, een van de armste landen ter wereld, heeft zich ingespannen om al die vluchtelingen te huisvesten. Een enorme opgave. De regering van Bangladesh wil graag dat de vluchtelingen kunnen terugkeren naar Myanmar, maar dat is op dit moment niet mogelijk omdat een vrijwillige, veilige, waardige terugkeer voor de Rohingya niet gegarandeerd kan worden.

Met de reis hoopt Museum of Humanity aandacht te vragen voor de situatie van de Rohingya in Bangladesh. Twee dagen lang zal Ruben in het kamp doorbrengen. Samen met Maarten Verbruggen, bestuurslid van het Museum of Humanity en Maarten Nota, freelance schrijver. Gedurende die dagen begeleidt ontwikkelingsorganisatie Tear het team begeleiden. Met de portretten die Ruben hoopt te maken in het vluchtelingenkamp wil hij de vluchtelingen een hart onder de riem te steken. "Al sinds ik voor het eerst hoorde over de situatie van de Rohingya raakte mij dat. Een volk dat zo verdreven wordt en nergens terecht lijkt te kunnen...".

Hij zal hen vertellen over zijn droom, hoe mooi en waardig ook zij zijn en hen een foto mee geven met zijn digitale printer. Het zal wellicht niet een wereld van verschil maken, maar het laat hen hopelijk zien dat ook zij gezien worden.