Expositie 'IK BESTA NIET' open

Ik besta niet

Bijna één miljoen Rohingya – van wie de helft minderjarig – wonen in vluchtelingenkampen in modderig heuvelgebied in Bangladesh. Het Museum of Humanity van fotograaf Ruben Timman opende op 24 juli 2020 de speciale expositie ‘Ik besta niet’ om aandacht te vragen voor hun uitzichtloze situatie. In november 2019 bezocht Timman het kamp en dat leverde een serie indringende portretten op.

De Rohingya’s zijn een stateloze moslimminderheid uit Myanmar. Volgens dat land horen ze niet bij de 135 erkende etnische groepen en dus worden ze niet als staatsburgers beschouwd. Myanmar ziet de minderheid als illegale immigranten uit Bangladesh, hoewel ze al generaties lang in het land verblijven. Het grootste deel van de Rohingya sloeg in augustus 2017 op de vlucht toen het Myanmarese leger een brute vergeldingsactie begon. Complete dorpen gingen in vlammen op en duizenden mensen werden vermoord. Sindsdien zitten de vluchtelingen opgepropt in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld in buurland Bangladesh. Tot nu toe lopen structurele oplossingen voor de Rohingya steeds op niets uit en zitten de vluchtelingen letterlijk hun tijd uit, wachtend op een betere toekomst.

In november 2019 bezocht fotograaf Ruben Timman met een klein team de Rohingya-vluchtelingen. Samen met schrijver Maarten Nota portretteerde hij een aantal Rohingya, wat een indringende serie foto's en verhalen opleverde. Met EO-Metterdaad en hulporganisatie Tear opende op 24 juli de expositie ‘Ik besta niet’ in het Museum of Humanity in Zaandam. Het doel is om bewustwording te creëren en om fondsen te werven voor hulpverlening in de kampen. “Sinds het begin van deze vluchtelingencrisis wilde ik de Rohingya portretteren, want deze mensen – stateloos en ongezien – horen thuis in het Museum der Mensheid,” vertelt Timman. “Eén miljoen Rohingya op de vlucht voor geweld en onderdrukking, een verschrikkelijke tragedie die al jaren duurt. Daarom wil ik deze mensen een gezicht geven, omdat ik vind dat de wereld dit moet weten.”