Over
Museum of Humanity

Over het museum

Ruben Timman, documentair fotograaf, vertelt hoe het Museum of Humanity is ontstaan.

Doel van het museum

Kunstwerken met hoofdletter

Met het Museum of Humanity willen we een plek creëren waar kunst, cultuur en maatschappelijke vraagstukken elkaar ontmoeten, waar waardigheid, hoop en schoonheid elkaar vinden. Te midden van de portretten van al die unieke mensen willen we discussieavonden houden en relevante thema’s belichten en door middel van muziek, video en andere kunstvormen benadrukken dat wij allemaal meesterwerken zijn. Het decor van het museum zal de waardigheid van de portretten en de aanwezigen nog versterken. In dit contrast wordt de bezoeker geconfronteerd met zichzelf en met de mensen om zich heen.

“The only kind of dignity which is genuine is that which is not diminished by the indifference of others.” Dag Hammarskjöld

Positief effect

Door de bezoeker als het ware een spiegel voor te houden, wil ik een positief e ect teweegbrengen; al is het maar bewustwording. Uiteindelijk hoop ik dat dit museum herstel en hoop zal brengen, de mensheid zal inspireren en het proces naar een menswaardiger bestaan zal bevorderen. Klimaatbeheersing en suppoosten zijn niet nodig; hooguit een hulpverlener, voor als er iemand onwel wordt. Uiteindelijk is het verval de maatstaf voor de conditie van het museum.

Rondleiding

De werken worden bestendig gemaakt, waardoor onderhoud vrijwel niet nodig zal zijn. Door het ontbreken van verwarming en airconditioning zullen de seizoenen voelbaar en aanwezig zijn. In de winter is het er koud en kil, en zomers benauwd en klam. Deze wisselende seizoenen refereren aan het echte leven en zal de bezoeker hierin meenemen. De regels in dit museum zijn minimaal en verwijzen altijd naar wederzijds respect. In dit museum wordt de rondleiding verzorgd door een vluchteling, een kind of iemand met een beperking, door mensen met een verhaal; gebroken en imperfect.

Programmering

De agenda wordt gevuld met discussieavonden, debatten, filmvoorstellingen en concerten. Het programma zal een platform bieden aan kunstenaars, musici, filmmakers en andere beïnvloeders. De onderwerpen en thema’s zullen altijd over de mensheid moeten gaan en verbonden zijn met de doelstelling van dit museum: bewustwording, herstel en hoop creëren, inspiratie bieden en het proces naar een menswaardiger bestaan bevorderen.

“When it comes to human dignity, we cannot make compromises.” Angela Merkel

Nieuws

 • Het televisieprogramma the passion krijgt een eigen magazine voor alle inwoners van Amsterdam, waar het evenement dit jaar wordt uitgevoerd. In dit magazine staat ook het verhaal van het Museum der Mensheid.
  Voor meer informatie: zie hyperlink naar EO.
 • Van de gemeente Zaanstad krijgen we subsidie voor een pop-upexpositie! Zodra er details bekend zijn, laten we dat hier weten. Hyperlink naar de blz. op deze website.
 • Stichting Museum of Humanity opgericht. Op 16 februari 2018 is de stichting gerealiseerd. Met dank aan Thomas Mohring, Maarten Verbruggen, Petra den Breejen en Joshua Schot voor alle inzet bij het realiseren van de stichting.
 • 6 mei 2018 opening expositie Museum of Humanity in Artzaanstad
We zijn er trots op dat we kunnen laten weten dat vandaag de eerste officiële expositie van het Museum of Humanity begint. Dit voorproefje van het ‘echte’ museum is tot en met 3 juni 2018 te bezichtigen op Artzaanstad. Voor nadere informatie: zie hyperlink naar betreffende blz. op deze website.

Agenda

 • 03/02/2018Presentatie op de Mannenconferentie van het legers des Heils
 • 15/02/2018Verhalenavond bij Bind
 • 29/03/2018Museum of Humanity op de cover en in het magazine #ikziejou van de Passion 2018. Op de mat bij maar liefst 350.000 huishoudens.
 • 04/04/2018Opening expositie geluksbrengers om 15:00 uur AH Verzetstraat in Koog aan de Zaan gelukkigzaans.nl
 • 06/05/2018Opening expositie Museum of Humanity bij Artzaanstad Expositie Art Zaanstad van 5 mei t/m 9 juni
 • 27/10/2018The Justice Conference

Hoofdkantoor munitiefabriek

Gebouw 8 is het voormalige hoofdkantoor van de munitiefabriek op Hembrugterrein. Gebouw 8 verkeert in vervallen staat, zeker nadat in 2009 is het dak deels is ingestort. Momenteel wordt het dak en de buitenzijde van het gebouw gerenoveerd dankzij een subsidie van van 2,6 miljoen euro van het Rijksvastgoedbedrijf, de provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad.

Geschiedenis

Het Hembrugterrein kent een bewogen geschiedenis. Van werkplek voor 8500 mensen na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog tot de bezetting en bijna-vernietiging tijdens de Tweede. Op het Hembrugterrein werden sinds 1895 wapens en munitie gemaakt voor het Nederlandse leger. In 2003 sluit het inmiddels Eurometaal geheten bedrijf definitief zijn deuren. De natuur neemt het verlaten gebied over en de gebouwen raken in verval. Het terrein blij jarenlang afgesloten van de buitenwereld.

Toekomst

In 2011 wordt de eerste stap gezet in de ontwikkeling van het verlaten terrein, met als doel het terrein nieuw leven in te blazen als bedrijventerrein voor creatieve en innovatieve ondernemers. De grootste verandering vindt plaats in januari van 2014, als voor het eerst in de geschiedenis de hekken opengaan voor het publiek. Momenteel staat het terrein in de verkoop. In de fase daarna worden de gebouwen en het terrein verder ontwikkeld.

Over de oprichter van het museum

Ruben Timman (1963) is getrouwd met Vera en hij is vader van drie zoons. In 1989 besluit Ruben het roer van zijn leven om te gooien en fotograaf te worden. Dat gebeurt tijdens zijn werk als verpleegkundige in een Cambodjaans vluchtelingenkamp voor de Verenigde Naties. “Na de confrontatie met de overlevenden van de killing elds moest ik de wereld iets laten zien van de realiteit van het leven hier.”

In 1994 studeert hij cum laude af in de richting Fotografische Vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Een jaar later volgt hij een master en specialiseert zich in documentaire fotografie. Sinds 1999 werkt hij als freelance fotograaf voor non-profitorganisaties, magazines, dagbladen en de overheid. Rubens werk wordt gebruikt in campagnes en meerjarige projecten, onder andere een tienjarig Antidiscriminatieproject voor de Europese Unie. Met commerciële opdrachten financiert hij zijn ideële projecten en zijn reizen naar landen waar hij op eigen initiatief leed en onrecht in beeld brengt. Hij maakte bijvoorbeeld reportages in een vluchtelingenkamp voor jezidi’s in Irak, in ‘de Jungle van Calais’ in Frankrijk en op een ziekenhuisschip in Madagaskar. Ruben werkt vanuit zijn studio op het Hembrugterrein in Zaandam in Magazijn 14.

Visie en werkwijze

Met zijn fotografie wil Ruben andere werelden laten zien – om de hoek of ver weg. “Die werelden worden vooral zichtbaar in portretten. Mensen zijn voor mij het belangrijkst. De locatie vormt het decor waarin de dingen zich afspelen.” Voor wat betreft zijn visie noemt Ruben zichzelf een idealist. “Met mijn foto’s wil ik mensen laten spreken die ons anders niet zouden bereiken, terwijl zij zo veel te zeggen hebben. Door de gemaakte beelden wil ik kritiek leveren op de onwaardige omstandigheden waarin sommige mensen hun leven moeten leven. Ik hoop dat daardoor anderen in beweging komen en gaan nadenken over zaken die buiten hun verbeelding liggen.” De aspecten waar het in Rubens fotografie veel om draait zijn menselijk leed en onrecht, maar ook het dagelijkse leven komt aan bod.

Het doel van Ruben is om zo betrokken mogelijk te fotograferen. “Ik ben altijd op zoek naar echt contact met de geportretteerde. Door mijn manier van werken hoop ik dat de kijker op een of andere manier iets zal ervaren van de gevoelens van de mensen die ik gefotografeerd heb. Achter elke persoon schuilt een eigen verhaal en een bijbehorend verleden: de ogen, het gezicht en de uitdrukking laten hier iets van zien en dat wil ik graag overbrengen en bij de kijker achterlaten. Ik wil me niet beperken tot de buitenkant, maar ik probeer steeds om daar enigszins doorheen te dringen tot in het binnenste van de mens: zijn ziel.”Met de persoonlijke portretten wil Ruben vooral de waardigheid van mensen laten zien, in alle schoonheid en glorie.

Stichting Museum of Humanity

Stichting Museum of Humanity is op 16 februari 2018 opgericht. De stichting wordt bestuurd door Thomas Mohring (voorzitter), Joshua Schot (secretaris) en Maarten Verbruggen (penningmeester). De bestuurders ontvangen geen bezoldiging voor hun werkzaamheden. Het beleidsplan van de stichting is hier te vinden en de statuten hier.

Contact

Wil je op de hoogte blijven van dit project meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.
Kun je mogelijk een bijdrage leveren aan dit project of heb je een vraag, stuur een mail naar: humanity@nowords.nl