Kim Phuc
1963

Utrecht, mei 2018
Voortaan ben ik lelijk’

Het is misschien wel de bekendste nieuwsfoto ooit, de foto van Nick Ut waarop de negenjarige Kim Phuc uit Vietnam naakt over straat rent na een luchtaanval met napalm.

Kim overleeft het drama. Haar lichaam is voor wel dertig procent verbrand. Ze ligt een jaar lang in het ziekenhuis, maar krabbelt overeind. Lang houdt ze last van pijn, schaamte en onzekerheid. De foto en haar leven verfoeit ze. “Voortaan ben ik lelijk, zei ik tegen mezelf.”

Zo denkt ze dat trouwen en kinderen krijgen niet voor haar is weggelegd. Gelukkig heeft ze het mis. Op het moment dat ze haar eerste kind in de ogen kijkt, beseft Kim dat de foto van de oorlog die haar jeugd vergalde, zin heeft. De foto moet mensen laten inzien dat oorlogsgeweld altijd zinloos is!

Ze wordt UNESCO-ambassadeur en met haar eigen stichting steunt ze oorlogsslachtoffers wereldwijd. Het meisje met de oorlog in haar lichaam en ziel blijft ook als vrouw strijden voor vrede. Als haar boek Het napalmmeisje verschijnt, zijn Kim en haar echtgenoot in Nederland en mag fotograaf Ruben Timman haar portretteren. Hij is onder de indruk van haar veerkracht. Ze vertelt: “Nu ben ik dankbaar voor deze gruwelijke foto. Die geeft mij namelijk ‘recht van spreken’ als het gaat om vragen rond oorlog, vrede en verzoening.”

"Als fotograaf wil Ruben mensen in hun schoonheid, kracht en waardigheid laten zien. Hij en ik dragen ten diepste dezelfde boodschap uit: ieder mens is waardevol, verdient respect en liefde. Ik doe dat met woorden, hij met zijn krachtige foto’s."

Foto in de handen van Kim: Nick Ut