Opening Museum of Humanity

Opening museum

De droom is gerealiseerd. Het Museum of Humanity opende op zaterdag 23 maart zijn deuren. Met meer dan 300 bezoekers en een onverwacht zonnetje was het een groot succes. De opening werd verricht door Ruben Timman en de burgemeester van Zaanstad: Jan Hamming. Burgemeester Hamming bedankte Ruben voor het delen van zijn droom. De hele speech lees je onderaan dit nieuwsbericht. Na het feestelijke openingsmoment werden de bezoekers verrast door de inrichting van het museum dat tot het moment van de opening was afgeplakt en geheim werd gehouden. Nadat de rook was weggetrokken ontvouwde de droom zich voor de bezoekers. Tientallen portretten vol schoonheid en waardigheid van mensen van over de hele wereld doemden op in het museum. Vanuit een hoek werden bezoekers getrokken door celliste Eva van de Poll. Danseressen Marlous van Houten en Suzanne de Bekker gaven met een prachtige performance de opening extra glans. In groepen van ongeveer 50 mensen konden de mensen naar binnen en als eersten het museum en al die meesterwerken van over de hele wereld aannschouwen. Een fotoverslag van de opening vind je hier: https://albertallema.passgallery.com/-openingmuseumhumanity/gallery

Speech burgemeester Jan Hamming:
Een terrein waar dromen werkelijkheid worden.
Zo zou ik het Hembrugterrein inmiddels wel durven noemen.
Het barst hier van de initiatieven van dromers die ook doeners zijn.
Mensen die durven te dromen, die groots durven te dromen, maar die het niet bij dromen laten.
Dromers die tot het gaatje gaan om hun ideeën te verwezenlijken, zodat wij daar allemaal van kunnen meegenieten
Als er één iemand is voor wie deze omschrijving volledig op gaat is het Ruben Timman!
Vorig jaar ontmoette ik hem voor het eerst en ik was ik meteen geraakt door zijn droom
Zijn droom uit 2001 (hij vertelde er net over) waarin hij door Kofi Annan wordt rondgeleid in een Museum of Humanity, een museum waar de waardigheid en schoonheid van de mensheid centraal staat.
Die droom heeft hem niet meer losgelaten. Die droom moest hij werkelijkheid laten worden. En dat is gelukt!
En wat hebben we die droom, wat hebben we dit museum vandaag de dag nodig.
Want wie dag in, dag uit het nieuws volgt, kan een heel ander beeld van de mensheid krijgen.
Kijk naar het nieuws van de afgelopen weken: de verschrikkelijke aanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, het afschuwelijke drama in Utrecht.
Berichten die somber stemmen, die voor angst zorgen of erger: tot haat, tot wantrouwen tegenover de ander.
Die gevoelens zijn begrijpelijk.
Maar laten we niet vergeten dat de meeste mensen goed zijn.
Waar ze ook wonen op de wereld, de meeste mensen proberen het goede te doen, ze hebben lief, ze beleven gelukkige momenten en ze beleven moeilijke momenten. Net als wij allemaal. Hoezeer hun situatie soms ook verschilt van de onze, we herkennen hun emoties.
Elk mens is een meesterwerk.
En dat is wat Ruben Timman ons met zijn geweldige foto’s laat zien.
We kijken andere mensen in de ogen en zien een uniek wezen, maar herkennen tegelijkertijd ook veel. Zijn foto’s zijn ook een spiegel.
Zijn foto’s laten ons zien hoe mooi de mens is, ze geven ons hoop voor de toekomst van de mensheid.
Wat is het jammer dat Kofi Annan de opening van dit museum niet meer heeft mogen meemaken. Een museum dat echt volledig in de geest van zijn gedachtengoed is. Hij heeft dan ook een bijzondere plek in het museum gekregen.
Als burgemeester ben ik ongelooflijk trots dat ik vandaag samen met Ruben dit Museum of Humanity mag openen.
Een prachtige aanwinst voor het Hembrugterrein, voor Zaanstad en voor de hele mensheid.
Een plek van waardigheid, hoop en schoonheid.
Een plek die ons aanmoedigt om onze dromen na te jagen en iedereen met een droom te steunen.
Ruben, ik wil je niet alleen complimenteren en feliciteren, maar vooral ook bedanken.
Dat je jouw droom met ons hebt willen delen, dat je ons dit museum hebt gegeven!
Dank u.