Voor mij komt alles samen in de kleur geel. Kijk maar naar mijn kleding, ik draag áltijd iets geels! Dat staat voor mij voor energie, ontspanning, spelen en blijheid.
Salim is met zijn familie gevlucht voor de oorlog in Syrië. “Ik herinner me dat we vaak moesten verhuizen van het ene asielzoekerscentrum naar het andere."
Tijdens een reis door Mongolië ontmoet Ruben Timman een nomadengezin met vier kinderen. Ruben is onder de indruk van de gastvrijheid van de vader, Boldbaatar.
Een entertainer. Iemand die altijd in is voor een grapje en haar mening niet onder stoelen of banken steekt. Dit typeert Sanny, een vrolijke visverkoper op de markt.
Roger noemt zichzelf een gevoelsmens, die altijd verbinding zoekt met anderen. “Een mens heeft aanraking en nabijheid nodig. Een dikke knuffel bijvoorbeeld."
“Kind-zijn is het beste wat er is. Helaas verknalden minder leuke gebeurtenissen mijn kindertijd een beetje door de adoptie en het verlies van dierbare mensen om me heen."
"Kijk, dat is mijn zoon Adb al Rahman. Drie dagen geleden zag ik hem voor het eerst, nadat hij met m’n vrouw en dochter Maria vanuit Syrië naar Ter Apel was gereisd."
Beiroet is in zomer van 2020 wereldnieuws: een explosie veroorzaakt een gigantische ramp. Het is een wonder dat Ruben een halfjaar later mevrouw Makhroui ontmoet.
Elin is een baby uit duizenden. Aandoenlijk en kwetsbaar. Maar… ze is geboren in Ter Apel, in het epicentrum van de Nederlandse opvangcrisis. Wat een ontvangst!
“Hij stond voor mijn deur in Chili: Arnold, een Nederlandse zeeman. Helaas bleef hij één dag, al kreeg ik kort daarna een brief waarin hij me de liefde verklaarde. Ik twijfelde.
Oorlog in Oekraïne. Hoe is dat voor de Oekraïense Alla en haar Russische partner Kirill? “Voor mijn gevoel heb ik het meeste recht op verdriet en boosheid."
Als kind maakte Lies de oorlog mee. Voor haar huis stonden de kanonnen richting Duitsland opgesteld. “Deze zwarte periode staat natuurlijk in mijn geheugen gegrift."
De wereld ontdekken. Dat is de grootste wens van Thijs. “Ik denk dat de wereld een betere plek wordt als we ons verdiepen in de ander. Dan krijgen we begrip voor elkaar.”
Weinig mensen lijken zich druk te maken om de verdreven Rohingya. James doet dat wel, al wilde hij dat liever niet. "Ik heb mezelf streng toegesproken."
Het is misschien wel de bekendste nieuwsfoto ooit, de foto van Nick Ut waarop de negenjarige Kim Phuc uit Vietnam naakt over straat rent na een luchtaanval met napalm.
In 2016 wapperen de zwarte IS-vlaggen op veel plekken in Irak en daar ontmoet Ruben Melek. Drie jaar later staat hij opnieuw oog in oog met haar – met een speciale reden.
"Ik durfde niet uit de kast te komen, omdat ik bang was in een hokje gestopt te worden. Ik wilde niet dat een klein deel van mij mijn hele plaatje zou bepalen."
“De portretten van gevluchte mensen brachten bij mij enorme emoties naar boven. In tranen voelde ik me alsof ik weer naast mijn vader stond, mijn vader – Ruud Lubbers."
Eigenlijk bestaat Jannat niet, want bijna niemand trekt zich haar lot aan. Ze komt uit Myanmar. Ik ontmoet haar ergens in een vluchtelingenkamp in Bangladesh.
“Precies de helft van m'n leven heb ik een nierziekte. Op mijn 21e kreeg ik een donornier, maar helaas heb ik daar niet heel lang plezier van kunnen hebben."
“Op de oude foto had ik een slangetje in mijn neus, nu zit die in mijn buik om genoeg eten binnen te krijgen,” vertelt Evi mij zeven jaar na onze eerste ontmoeting.